Aspir (Carthamus tinctorius L.) tohumunun süperkritik CO2 ekstraksiyonu - Yılmaz, Özlem (Anadolu Üniversitesi, 2009)
Bu çalışmada Süperkritik Akışkan Ekstraksiyonu ile yağlı tohum bitkilerinden olan aspirden yağ elde etmek için uygun çalışma koşulları araştırılmıştır. Ekstraksiyonda farklı çözücü akış hızları (1, 2, 3 mL/dk) kullanılmış olup 3 mL/dk sabit akış hızında 30 ila 60 MPa basınçlarda, 323, 333, 337 K sıcaklıklarda ve değişen ekstraksiyon sürelerinde (20, 40, 60, 70 dk) deneysel çalışmalar yapılmıştır.Genel faktöriyel dizayn ve yanıt yüzey metodu uygulanarak yapılan deneysel tasarıma göre elde edilen optimum koşullar 337 K sıcaklık, 50 MPa basınç, 3 mL/dk çözücü akış hızı ve 70 dk ekstraksiyon süresi olarak tespit edilmiştir. Bu koşullarda elde edilen yağın kuru madde bazında verimi %36,90 olarak bulunmuştur.Empirik ve büzülen çekirdek modeli olmak üzere kütle transferinin modellenmesinde iki farklı yöntem uygulanmıştır.
Keywords: Aspir; Ekstraksiyon (Kimya); Kütle transferi