Dijital emek platformları ve sendikalar - Boyacı, Nil Belgin (Anadolu Üniversitesi, 2020)
Dijital emek platformları, teknolojik gelişmelerin günümüzde sermayeye sağladığı birçok avantajdan biridir. Dijital platformlar aracılığıyla kurulan iş ilişkileri sayesinde, işletmeler ihtiyaç duydukları anda ve ihtiyaç duydukları süre zarfında, herhangi bir sosyal maliyete katlanmaksızın, aradıkları beceri seviyesindeki işgücüne ulaşabilme imkânına sahip olmaktadırlar. Dijital platform çalışma modeli, aynı zamanda geleneksel iş ilişkilerinde işverenlerin katlandığı sosyal maliyetler dışındaki birçok riski de işçi sınıfına dışsallaştırmaktadır. Sermayenin aksine bu durum çalışanlar için bir dezavantaj yaratarak, çalışma hakları bakımından kayıplar yaşamasına ve geleneksel iş ilişkisindeki yasal koruma kapsamı dışında kalmasına yol açmaktadır. Bu çalışmada dijital platformların yapısı ve platform çalışanlarının çalışma koşulları incelenecektir. Son olarak platform çalışanlarının dijital platform çalışma modelinden kaynaklanan sorunlara karşı mücadelesi, sendikal haklar çerçevesinde değerlendirilmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Sendikalar; Dijital medya; Dijital emek platformları, Dijital platform çalışanları, Platform ekonomisi, Sendikacılık, Sendikal haklar