Bazı bitki ekstrelerinin sıçan endotel hücreleri üzerine olan etkilerinin in vitro araştırılması - Ulus, Gönül (Anadolu Üniversitesi, 2006)
Bu tez çalışması in vitro ortamda yapılan deneysel çalışmaları içermektedir. Deneyler RATEC C2 klon hücreleri ile hücre kültürü tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma ile karvakrol, Bifora radians, dill, olivetorik asit ve fisodik asidin anjiyogenez sürecinin temel olayları olan hücre çoğalması, endotel hücre göçü ve tüp oluşumu olayları ile hücre hareketinde önemli rolü olan hücre iskeletinin aktin filametlerine olan etkileri gösterilmiştir. Test maddelerinin uygulandığı hücrelerde doz arttıkça hücre çoğalmasında düşüş meydana geldiği, hücre göçünün durduğu, tüp oluşumunun engellendiği, hücre iskeletinin aktin filamentlerinde ve hücre morfolojisinde bozulmalar olduğu görülmüştür.
Keywords: Bitki ekstreleri; Anjiyogenez; Aktin