Gastrointestinal sistem kanserli hastalarda normal ve tümörlü dokuda redükte glutatyon ve glutatyon redüktaz enzim aktivitesi - Çolak, Ömer (Anadolu Üniversitesi, 1990)
Çalışma 17 gastrointestinal sistem kanserli hastada yapıldı. Bu hastalarda 6 sına mide, 11 ine kolorektal kanser tanısı konmuştu. 15 hastadan alınan normal ve tümörlü dokularda redükte glutatyon (GSH) miktarı ve glutatyon redüktaz (GSSGR) enzim aktivitesi ölçüldü. Hastalardan alınan normal dokular ile karşılaştırıldığında, tümörlü dokularda GSH miktarı istatistiksel olarak önemli miktarda artmış bulundu (p[0.01). Okside glutatyonu (GSSG) redükte forma çeviren GSSGR enzim aktivitesi de normal dokularla karşılaştırıldığında, tümörlü dokularda istatistiksel olarak önemli miktarda artmış bulundu (p[0.001). Hastaların serum GSH miktarı ve GSSGR, laktat dehidrogenaz (LDH), alalen fosfataz (ALP) ve aspartat aminotransferaz (AST) aktiviteleri ölçüldü. GİS kanserli hastalarda serum GSSGR, LDH, ve ALP aktiviteleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemli miktarda artmıştı (sırasıyla p[0.01, p[0.01, p[0.01, p[0.01). GİS kanserli hastalarda serum GSH miktarı ve AST aktivitesi kontrol grubuyla karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak önemli bir fark bulunamadı (p]0.05).
Sadece digital formatta erişilebilir.
Keywords: Sindirim organları Kanser