Türk Ceza Kanununda yer alan uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu TCK m. 188 - Rabani, Sabawoon (Anadolu Üniversitesi, 2023)
İnsanlık tarihinden günümüze kadar saptanan uyuşturucu ve uyarıcı madde, ilk olarak hastalık önleyici ve ağrı kesici işlevleri ile kullanılmıştır. Fakat bu kullanım günden güne amacından sapmıştır. Bu durum uyuşturucu ve uyarıcı madde karşısında mücadeleyi gerektirmiştir. Uyuşturucu veya uyarıcı maddeler karşısında küresel olarak ülkeler, mücadele adına faaliyetler yürütmüştür. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de mücadele verilmektedir. Bu mücadele kapsamında birçok yasal ve idari düzenleme Türk iç hukukunda mevcuttur. Söz konusu düzenlemelerden birini Türk Ceza Kanunu'nun 188. maddesinde yer alan "Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti Suçu" oluşturmaktadır. Kanun hükmü kapsamında uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin ruhsatsız bir şekilde veya ruhsata aykırı bir şekilde imal, ithal ve ihraç edilmesinin yanında satılması, satın alınması, satışa arz edilmesi, nakledilmesi, depolanması, bulundurulması ya da başkalarına verilmesi yaptırım altına alınmıştır. Ayrıca uyuşturucu veya uyarıcı bir etkisi bulunmayan fakat uyuşturucu ve uyarıcı madde imalinde kullanılan hammaddelerin imal edilmesi ve ticareti de bu hususta yaptırım altına alınmıştır. Bu bağlamda çalışmada Türk Ceza Kanunu'nda uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin imal edilmesi ve ticareti kapsamında değerlendirilen suçlarla alakalı düzenlemelerin incelenmesi ve diğer ulusal ve uluslararası mevzuatlar ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Ceza, Suç, Türk Ceza Kanunu, Uyuşturucu ve uyarıcı madde