Temel eğitim uçakları için performans ve işletme karakteristiklerinin etüdü - Ayar, Murat (Anadolu Üniversitesi, 2017)
Uçak teknolojisindeki gelişmeler, pilotaj eğitimine ve eğitim uçaklarının tasarımına da yansımış, pilotaj eğitimi sistemlerinde yeni arayışlara neden olmuştur. Değişen yolcu uçağı teknolojileri ile pilotaj eğitiminin örtüşebilmesi, yeni nesil yolcu uçakları dikkate alınarak tasarlanmış eğitim uçaklarıyla verilen eğitime bağlıdır. Günümüzde havacılığın git gide büyüyen bir sektör olması ona olan talebi de aynı ölçüde arttırmaktadır. Artan talebi karşılamak için yeni eğitim kurumları açılmaktadır. Eğitim kurumlarının kuruluş ve işletme masraflarının büyük bir kısmını eğitim uçaklarının alımı, bakımı ve işletilmesi oluşturmaktadır. Bu nedenle temel eğitim uçakları arasından hem ihtiyaçları karşılayacak kadar iyi tasarlanmış olması hem de düşük maliyetle uçuş gerçekleştirmesi önem arz etmektedir. Eğitim uçağı etüdünde, alternatif eğitim uçakları arasından belli kriterlere göre değerlendirilmesi yapılıp sıralanacaklardır. Değerlendirme işleminde çok kriterli karar verme yöntemlerinden ANP (Analytic Network Process) kullanılacaktır. Sonuçta alternatif için bir skor belirlenecek ve araştırma sonuca ulaşacaktır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 1605F207".
Keywords: Uçaklar Performans; Uçaklar Pilotaj