Şaphane alünit cevherinin değerlendirilmesi - Genç, Sadettin (Anadolu Üniversitesi, 1989)
Ülkemiz açısından, gerek tenör ve gerekse rezerv bakımından ciddi bir potansiyeli olan ve KAl2(SO4)3(OH)6 formülü ile gösterilen Alünit, alüminyum oksit, alüminyum sülfat, potasyum sülfat ve K-şapı üretimin- de kullanılmaktadır. Fakat, ülkemizde bu cevherden sadece K-şapı ve alüminyum sülfat üretimi yapılmaktadır. Ancak, bu teknoloji oldukça eski ve yetersizdir. Bu çalışmada Alünitten alümina ve potasyum sülfat üretimi amacıy- la, Alünit-KCl, Alünit-NaCl ve Alünit-KF karışımlarının termal bozun- ma reaksiyon verimlerine reaksiyon sıcaklığının etkisi araştırılmış- tır. Sonuç olarak; karışımların termal bozunma reaksiyon verimleri, Alünit-KCl için 750 C'de %87,5, Alünit-NaCl için 700 C'de %92,0 ve Alünit-KF için 650 C'de %91,0 olduğu bulunmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Alünit; Cevher hazırlama