Endüstriyel seramik kalıplarında kullanılan plastik malzemeler ve kalıplama yöntemleri - Görkem, Ömer (Anadolu Üniversitesi, 1993)
Seramik üretiminde kalıp çok eski zamanlardan beri kullanıl- maktadır. İlk kalıp malzemeleri pişmiş toprak, ağaç, yumuşak taş gibi maddelerdir. Alçının kalıp malzemesi olarak kullanılmaya başlaması 18. y.y. ortalarına rastlar. Günümüzde en çok kullanılan kalıp malzemesi alçı- dır. Bunun yanında metal ve plastik kalıplar da kullanılır. Hızla gelişen teknoloji yeni kalıp malzemelerini ortaya çıkar- mıştır. Bunun epoksi reçineleri, silikon kauçuk, polyester vb. gibi malzemelerdir. Bu malzemelerin kalıplarda kullanımıyla daha seri ve kaliteli aynı zamanda ekonomik üretim yapılabilmektedir. Yeni kalıp malzemeleri ve kullanım yöntemleri üzerinde yapıla- cak çalışmalar, endüstriyel seramik üretim sürecinin hızlanması ve ko- laylaşmasını sağlayacaktır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kalıp malzemeleri; Kalıplama (Döküm); Plastikler Kalıplar