Ortak vektör yöntemiyle öznitelik çıkarımı - Güvenç, Halil (Anadolu Üniversitesi, 2009)
Bu çalışmanın amacı, yüz resminin tamamını kullanmak yerine resimlerin çeşitli bölgelerinden, doğrusal alt uzay indirgeme tekniklerinden ortak vektör ve ayırt edici ortak vektör yöntemleri ile öznitelik çıkarımı yaparak, seçilen öznitelik bölgesi - tanıma oranı, tüm öznitelik uzayının farksızlık alt uzayı - tanıma oranı ve kullanılan piksel sayısı - tanıma oranı ilişkilerini incelemek ve yorumlamaktır. Bunun için, sınıfları en iyi temsil edebilen bölgeler matematiksel bir yaklaşımla belirlenmiş, öznitelik çıkarımı yaparak ayırt edici ortak vektör yöntemini uygulayan bir yüz tanıma uygulaması geliştirilmiştir. Yüz tanıma uygulaması, AR, Yale B, ORL, Faces94, Faces95 ve Faces96 gibi çeşitli veri tabanları ile denenmiştir. Çalışmada söz konusu yöntemlerle, yüz resminden daha az piksel kullanarak amaçlanan hedeflere ulaşılmış, göz civarından başlayarak seçilen piksellerle kabul edilebilir tanıma başarımı kayıpları için kullanılan piksel oranlarında büyük sadeleştirmelere gidilmiştir. Bu yaklaşım ayırt edici ortak vektör yönteminin daha hızlı çalışmasına, daha az depolama alanı kullanmasına ve gerçeklemeye uygun olmasına olanak sağlamaktadır. Sonuç kısmında elde edilen veriler bir araya getirilerek değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır.
Keywords: Yüz tanıma (Bilgisayar bilimi); Görüntü işleme Sayısal teknikler; Örüntü tanıma sistemleri