Türkiye'ye gelen yabancı turistlerdeki Türkiye imajı : - Çiçek, Gülden Özge (Anadolu Üniversitesi, 2006)
İmaj bir dizi bilgilenme sürecinin sonucunda ulaşılan, bir kişi, nesne, kurum ya da ülkeye yönelik düşüncedir. İçinde yaşanılan kültürel iklimden, sahip olunan önyargılara kadar elde edilen tüm bilgi ve verilerin değerlendirilmesiyle elde edilen mesajlardan oluşan imaj, yeni bilgi ve deneyimlerle birlikte zaman içinde değişime uğrayabilen dinamik bir kavramdır. Kişi, marka, kurum veya ülkelere yönelik imajlar, insanların tutum ve davranışlarını belirleyici etkiye sahiptir. Ülke imajı, şahsi tecrübeler, ülkenin insanları, sosyal, politik ve ekonomik durumu hakkındaki güncel bilgilerle oluşmakta, ülke hakkında bilgiye sahip olunmaması halinde ise bulunduğu bölge, kıta, din gibi özelliklerle şekillenmektedir. Türkiye, coğrafi konumu ve tarihi geçmişi dolayısıyla olumlu, olumsuz birtakım özellikler taşıması, dünya üzerinde Laik Müslüman tek ülke olması, öte yandan turizm cenneti olarak sıfatlandırılması gibi nedenlerle çelişkilerle dolu bir imaja sahiptir. Bu çelişkili tablonun ortadan kaldırılabilmesi için, öncelikle Türkiye'ye ve Türkler'e dair hangi özelliklerin olumlu bir imaja sahip olma potansiyeli taşıdığının, hangi özelliklerin olumsuz olarak değerlendirildiğinin belirlenmesi, yabancıların zihnindeki Türkiye çağrışımlarının bilinmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'ye gelen yabancı turistlerdeki Türkiye imajı'nın ve imajı etkileyen değişkenlerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Türkiye'ye yönelik çağrışımlar, Türkiye'ye yönelik kişi, şehir ve marka çağrışımları, Türkiye algılamasında etkili olan kitle iletişim araçları ve olaylar, Türkiye Turizm Reklam Kampanyası reklam mecralarından hangilerine maruz kalındığı, kampanyanın Türkiye tercihlerinde etkili olup olmadığı ve Türkiye'ye özgü nitelikleri ne derece uygun buldukları belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada, turistlerin Türkiye'yi zihinlerinde deniz, kum, güneş, misafirperver insanlar, lezzetli yemekler, İslam, kültür ve tarih, sahte markalar, saygısız satıcılar ve kötü oteller gibi çağrışımlarla konumlandırdıkları; Türkiye'ye dair algılamalarını en fazla etkileyen kitle iletişim araçlarının TV ve gazeteler, olayların ise terör, AB'ye giriş süreci ve ABD-Irak Savaşı olduğu, Türkiye Turizm Reklam Kampanyası çerçevesinde en fazla TV ve internet reklamlarına maruz kaldıkları gözlemlenmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Tanıtma Türkiye; Kamuoyu Türkiye