Türkiyede satılan bazı sulfo grubu ilaçların fizikokimyasal parametrelerinin tayinleri üzerinde çalışmalar - Doğu, Hüdai (Anadolu Üniversitesi, 1994)
Günümüzde yeni ilaç geliştirmeye yönelik olarak yapılan araş- tırmalarda, fizikokimyasal parametrelerin önemi büyüktür. Bileşiklerin moleküler özelliklerini bünyesinde taşıyan bu parametreleri; sterik, hidrofobik ve elektronik özellikler olarak, üç ayrı grup altında top- lanmaktadır. Moleküler özelliği bilinen bileşiğin, etkisi konusunda da bilgiler varsa, bu değerleri matematiksel olarak karşılaştırıp bir sonuca varmamız olasıdır. Bu amaçla, aynı ana yapıyı içeren homolog seriler tasarlanarak sentezlenir ve etkileri saptanır. Eldeki seriye ait bu bilgilerden, sonradan sentezlenecek aynı seri bileşiklerin etkilerini önceden tahmin etmek mümkün olmaktadır. Bu araştırmada, ileride yapılacak Yapı-Etki (QSAR) çalışmala- rına baz oluşturmak üzere, günümüzde piyasada yaygın kullanım alanı olan sulfonamid grubu ilaçlar ele alınmıştır. Çalışmalarda, bu grup bileşiklerin öncelikle literatürde kaydına rastlanmayan fizikokimyasal özelliklerinin üzerinde durulmuştur. Araştırmalar, teorik ve pratik olarak iki yönden yürütülmüş ve bulunan teorik değerlerin pratik de- ğerlerle olan uyumu incelenmiştir. Araştırmaların sağlıklı yürütülebilmesi için, tez kapsamındaki Sulfonamidlerin tanınma reaksiyonları ve spektroskopik özellikleri yeniden gözden geçirilmiş ve ayrıca genel sentez yöntemleri hakkında da bilgi verilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Sülfamitler; Sülfamitler Yapı-etkinlik ilişkisi