Kemanda yay ile ses üretimi ve ses üretiminin teknik analizi - Yaygıngöl, Elif (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Ses üretimi, keman icra sanatının öncelikli konularından biridir. Kemanda ses üretimini sağlayan birincil araç ise yaydır. Bu tezde, kemanda yay ile ses üretimi konusu, bilimsel olarak farklı yönleriyle ele alınmıştır. Bu çalışmanın öncelikli amacı kemanda yay ile ses üretimi konusunda bilimsel verilere dayanan bir farkındalık yaratmaktır. Bu bağlamda ilk olarak, sesin oluşumunda meydana gelen fiziksel süreçlerden ve bu süreçlerde adı geçen temel akustik kavramlardan bahsedilerek konu ile ilgili bir alt yapı oluşturulmak istenmiştir. İkinci olarak, kemanda ses üretimi sürecinde meydana gelen fiziksel olgulara değinilmiştir. Ayrıca, ses üretimi süreci yay ekseninde ele alınarak yay materyallerinin sese olan etkisinden bahsedilmiştir. Bunu takiben, ses üretimi sürecinde etkin rolü olan önemli sağ el teknik unsurları incelenerek, kemanda yay ile ses üretimi süreci icra yönünden ele alınmıştır. Bu bölümün sonunda ise önemli sağ el teknik unsurlarından ses noktası ve yay eğiminin ses şiddetini nasıl etkilediği analiz edilmiş, elde edilen veriler Tek Yönlü Anova Varyans Analizi ile istatistiki olarak değerlendirilmiştir. Tezin son bölümünde ise adı geçen sağ el teknik unsurlarını geliştirmek üzere, bir dizi egzersiz derlenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Keman, Ses üretimi, Yay.