Örgütsel kademelerin kadın yöneticilerin kariyer gelişimine etkileri : - Hancıoğlu, Yasemin (Anadolu Üniversitesi, 2011)
Bu çalışmanın amacı örgütsel kademelere göre kadın yöneticilerin kariyer gelişimi ve kadınların iş hayatındaki genel durumlarıyla ilgili görüşlere katılma derecelerinde farklılık olup olmadığını incelemektir. Çalışma literatür taraması ve uygulamaolarak üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın kuramsal yapısını oluşturmak amacıyla öncelikle literatür taraması yapılmış ve birinci bölümde toplumsal yaşamda kadın, Türkiye'de kadın, Türkiye'de ve dünyada kadının çalışma yaşamındaki yeri, kadın yönetici; ikinci bölümde kariyer, kariyer geliştirme, kariyer yönetimi ve kariyer planlama kavramları, kadın ve kariyer ilişkisi, kadın yöneticilerin kariyer gelişimini etkileyen faktörler incelenmiştir. Uygulama bölümünde Eskişehir bankacılık sektöründe farklı örgütsel kademelerdeki kadın yöneticilere kariyer gelişimi ve iş hayatında kadının genel durumuyla ilgili görüşlerini belirlemek amacıyla anket uygulanmıştır. Bu çalışma sonucunda elde edilen verilerle belirlenen değişkenler arasındaki farklılıkların belirlenmesi amacıyla Niceliksel Araştırma Modelleri'nden Nedensel - Karşılaştırma Modeli uygulanmıştır. Katılımcılara uygulanan anket formlarından elde edilen veriler istatistiksel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Sonuçta kariyer gelişimi ve iş hayatında kadının genel durumuyla ilgili görüşlerde öngörüldüğü gibi örgütsel kademelere göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kadın yöneticiler; Kariyer yönetimi; Örgütsel değişme