The effects of sudden stop problem in emerging market economies : the case study of Turkey - Öbekcan, Mehmet (Anadolu Üniversitesi, 2017)
Bu çalışma Türkiye örnekleminde ani duruş probleminin gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin ekonomik performanslarına etkilerini incelenmektedir. Bu bağlamda, çalışma küçük açık ekonomi varsayımına dayanarak tasarlanmıştır ve ilgili lüteratürde dikkate alınarak fed efektif faiz oranı ani duruşu tetikleyen dışsal faktör olarak belirlenmiştir. Ani duruş probleminin yerel ekonomi üzerindeki etkilerini incelemek için faiz oranı, özel kesime açılan krediler, cari işlemler hesabı dengesi, sıcak para girişi, reel efektif döviz kuru, tüketici fiyat endeksi ve endüstriyel üretim endeksi içsel değişkenler olarak belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan veriler aylık olup 2006:01 ile 2016:08 dönemini kapsamaktadır. Çalışmada ampirik yöntem olarak blok exogen yapısal VAR (SVAR) yöntemi tercih edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar dışsal değişken olarak tercih edilen fed efektif fon oranında beklenmedik bir artış yaşandığında sıcak para girişinde daralmanın gerçekleştiğini göstermektedir. Sıcak para girişinde daralmalar arttıkça reel efektif döviz kuru, özel kesime açılan krediler ve endüstriyel üretim endeksi daralmaktadır ayrıca faiz oranı, tüketici fiyat endeksi ve cari işlemler dengesinde artış yaşanmaktadır. Sonunçlardan da anlaşılacağı üzere, dışsal faktördeki beklenmedik değişmeler ani duruş problemini tetiklemektedir. Ayrıca devreye giren faiz politikası aracı makro ittihadi politika aracı gibi diğer politika araçları Türkiyede ani duruş probleminin tetiklediği sermaye çıkışlarını engellemek için kullanılabilir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Para politikası; Sıcak para, ani duruş, SVAR, blok dışsallık