Kooperatif işletmelerde örgüt kültürü; kooperatif ve özel sektör işletmelerinde örgüt kültürünün karşılaştırmalı analizi - Erdal, Murat (Anadolu Üniversitesi, 2010)
Örgüt kavramı, sosyal ve bilimsel bir kavramdır. Bireylerin gereksinimlerini karşılamak amacıyla kurulan örgütler yaşamlarını devam ettirmek zorundadır. Örgütün yaşamının devam etmesinde ise örgütün çalışanları önemli bir rol oynamaktadırlar. Kültür, günlük yaşamda bireylerin davranış biçimlerini nitelendirmek amacıyla kullanılan bir kavramken, örgütsel anlamda ise örgütün çalışanlarının davranış biçimlerini örgütsel değerlere göre şekillendirme olarak kavramlaşır. Örgütün yaşamını devam ettirmesi için, çalışanların belli bir kültürü özümsemesi gerekmektedir. Bu kültür de örgütün kendi öz kültürüdür. Örgüt, kültürü sürekli olduğu sürece yaşamı da sürekli olacaktır. Örgüt kültürünü yaşatanlar da devam ettirenler de örgütteki çalışanlardır. Örgüt kültürünün temel amacı, örgüt çalışanlarına bu kültürü aşılayarak örgüt içindeki değerlere uyum göstermesini sağlamak ve bu değerlere ne kadar uyulduğunun seviyesini belirlemektir. Örgüt kültürü ile çalışanların bütünlük oluşturması için, örgüt kültürünün iyi anlaşılması gerekmektedir. Bu çalışmada, kooperatif örgütte çalışanların davranışları üzerinde örgüt kültürünün etkisinin nasıl oluştuğu incelenmiştir.
Keywords: İşletme kültürü; Kooperatifler ve kooperatifçilik Yönetim