Türk vergi sisteminde enflasyonun olumsuz etkilerini azaltıcı önlemler - Aslan, Ebru (Anadolu Üniversitesi, 2003)
En geniş ve temel tanımıyla fiyatlar genel seviyesindeki sürekli artışlar şeklinde tanımlanan enflasyonun, vergi sistemi üzerinde bir çok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Vergi gelirleri enflasyonist dönemlerde vergi ödemelerindeki gecikmelere bağlı olarak değer kaybına uğramakta ve vergi gelirlerinde azalmalar meydana gelmektedir. Enflasyonun vergi sistemi üzerinde yaptığı tahribat mükellefleri de önemli ölçüde etkilemektedir. Enflasyonist dönemlerde vergi mükellefleri enflasyon karları üzerinden vergi öderlerken vergi yüklerinde de ciddi artışlar meydana gelmektedir. Türk vergi sistemine bu etkilerin önlenmesi amacıyla bir dizi endeksleme ve vergi erteleme müessesesi getirilmiştir. Aslında getirilen bu düzenlemelerin enflasyonun etkilerini tamamen yok etmesi gibi bir amacı yoktur. Sadece enflasyondan büyük ölçüde arınmış gerçek karlar üzerinden vergi ödenmesi hedeflenmiştir. Fakat son yıllarda enflasyon hızımn sürekli artış eğilimi içerisinde olmasından dolayı, zaten sımrlı sayıda varolan düzenlemelerin etkinlikleri de azalmıştır. Vergi sisteminde bulunan düzenlemeler ile vergi yükleri bir ölçüde azaltılmış olmasına karşın, enflasyonun mali tablolar üzerindeki etkileri giderilernemiştir. Belirtilen olumsuzlukların giderilmesi amacıyla vergi sisteminde yer alan müesseselerin daha etkin ve işler hale getirilmesi gerekmektedir. Nitekim son yıllarda ülkemizde yapılan çalışmalar da bu yöndedir.
Keywords: Vergileme Enflasyonun etkisi Türkiye