Eğitimde bilginin görselleştirilmesi ve tasarımın yeterliliğe katkısı - Özgeldi Büyüktopbaş, Hande (Anadolu Üniversitesi, 2024)
İnsan gelişiminde gu¨çlu¨ etkiye sahip temel yapılardan biri olan eğitimin u¨zerine yapılması gereken araştırma ve u¨retimlerin, gösterilmesi gereken ilgi ve dikkatin, su¨reklilik gerektirmesi konusunda tutum belirgindir. Eğitimde, öğrenenlerin öğrenme su¨recini ve deneyimini iyileştirmek için bilginin aktarımında, görselleştirilme ve tasarımın etkisinin değerlendirilmesi önemlidir. Araştırmanın amacı; eğitim ve tasarım disiplinlerinin ilişkisini, eğitimde bilginin görselleştirilmesi ve tasarımı bağlamında incelemek ve görsel iletişim tasarımcısının bu ilişkideki rolu¨nu¨ göstermektir. Bu çalışma, eğitimde bilginin görselleştirilmesi ve tasarımının öğrenme su¨reçlerine etkisini sunabilmeyi amaçlamaktdır. Birinci bölu¨mde, bir tasarımcı yaklaşımıyla öğrenmenin ne olduğu, bilgi ve bilginin zihinde yolculuğu, bilişsel su¨reçler olan dikkat ve algı konuları araştırılmıştır. İkinci bölu¨mde, bilginin görselleştirilmesi ve tasarımı kavramı, bu kavramların öğrenme su¨reçlerindeki yeri, öğretim materyallerinde kullanılan tasarım unsurları ve ilkeleri incelenmiştir. Üçu¨ncu¨ bölu¨mde, bilginin görselleştirilmesi ve tasarımı açısından öğretim materyali örnek incelemeleri yapılmıştır. Çalışmanın uygulama projesi olarak, belirlenen bir öğrenen grubu, ders ve öğrenme alanı sınırlandırılmasıyla, basılı ve dijital mecranın birlikte kullanıldığı bir öğretim materyali tasarımı önerilmiştir. Dördu¨ncu¨ bölu¨mde ise, tasarım ve u¨retim su¨recine ait tu¨m detaylara yer verilmiştir. Öğretim materyali tasarımını değerlendirmek ve araştırmanın genel sorularına cevap aramak için bir araştırma yu¨ru¨tu¨lmu¨ştu¨r. Her iki disiplinden alan uzmanlarıyla yapılan göru¨şmelerden elde edilen verilerin analizi ve ulaşılan bulgular da bu bölu¨mde sunulmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Öğrenme, Öğretim materyali, Bilgi, Bilginin görselleştirilmesi, Bilginin tasarımı