The effect of positive communication on Ethiopian University students' ınterpersonal and ıntergroup relationships: The Case of Jigjiga University - Ahmed, Abdulatif Hajjismael (Anadolu Üniversitesi, 2022)
Bu çalışma, Etiyopyalı üniversite öğrencilerinin kişilerarası ve gruplar arası ilişkilere Pozitif İletişim programının etkililiği sınanmıştır. Katılımcılardan alınan verilerin değerlendirilmesinde öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel araştırma yaklaşımı kullanılmıştır. Bu çalışma, Etiyopyalı üniversite öğrencileri arasında kişilerarası ve gruplar arası pozitif ilişkileri geliştirmedeki potansiyeli için pilot uygulama yapılan ve denenen bir programı içermektedir. Programı uygulamadan önce, katılımcıların (n=97: 49deney ve 48kontrol) kişilerarası ve gruplar arası ilişki düzeylerini ölçmek için Arkadaşlık Sürdürme ölçeği ve Gruplar Arası Temas ölçeği kullanılmıştır. Daha sonra sekiz oturumluk bir pozitif iletişim eğitim programı tasarlanmış ve kişiler arası ve gruplar arası ilişkileri geliştirmedeki etkinliği test edilmiştir. Bu yarı deneysel çalışmada, Etiyopyalı üniversite öğrencileri arasındaki kişiler arası ve gruplar arası ilişkileri geliştirmek ve etkileşim sorunlarını en aza indirmek için pozitif iletişimin etkili bir yöntem olduğu bulundu. Bu nedenle, gruplar arası ilişkileri kolaylaştırmak ve dış grup üyeleri arasındaki çatışmaları, gerilimleri ve yanlış algılamaları azaltmak için Pozitif İletişim Programının uygulanması önerilmektedir. Son olarak, sonuçlara dayalı olarak çalışmanın önerileri ve çıkarımları tartışılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Pozitif iletişim, Kişilerarası ilişkiler, Gruplararası ilişkiler, Gruplararası Çatışmalar, Etiyopyalı üniversite öğrencileri