Afyonkarahisar Pancar Ekicileri Kooperatifinin finansal analizi - Arslan, Yalçın (Anadolu Üniversitesi, 2007)
Kooperatifler, tarımsal kaynakların üretime katılımını sağlayarak, küçük ekonomik birimlerin bir araya getirilmesi sonucu değer yaratması ve ülke ekonomisine katkı sağlaması yönüyle önemli bir yere sahiptirler. Kooperatif yöneticileri, bir yandan piyasa koşulları çerçevesinde kâr amacı güderek kooperatif menfaatini sağlamaya çalışırken diğer yandan ortaklarının da ekonomik ve sosyal menfaatlerini aynı anda gözetmek durumundadırlar. Bu tezin amacı sosyal ve ekonomik açıdan ülke ekonomisi içerisinde önemli bir yere sahip olan tarımsal kooperatiflerden, Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliğine bağlı Afyon Pancar Ekicileri Kooperatifinin finansal analizini yaparak finansal açıdan zayıf ya da kuvvetli taraflarını ortaya çıkartmaktır. Böylece zayıf taraflarının güçlendirilmesi kuvvetli taraflarının ise rekabette bir üstünlük olarak değerlendirilmesi sağlanmış olacaktır. Bu amacın ortaya konabilmesi için Afyon Pancar Ekicileri Kooperatifinin ve Pancar Ekicileri Kooperatiflerinin mali tabloları oran analizine tabi tutulmuş ve mali tablolardaki kalemlerin yıldan yıla nasıl bir değişim gösterdiği ortaya konmaya çalışılmıştır. Bilanço ve gelir tablosu kalemlerinin birbirini izleyen yıllara göre nasıl bir değişim gösterdiğini tespit etmek için karşılaştırmalı tablolar analizi yapılmıştır. Bilanço ve gelir tablosu kalemlerinin genel toplam içerisindeki yüzde oranlarını analiz etmek için yüzde yöntemiyle analiz yapılmıştır. İşletmenin likidite yapısını, borç yapısını, karlılık durumunu ve faaliyetlerinin etkinlik oranlarını analız etmek amacıyla, oran analizi tekniği kullanılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen veriler değerlendirilerek işletme için bu verilerin ne anlam ifade ettiği verilerin değerlendirilmesi kısmında ele alınmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kooperatifler ve kooperatifçilik Türkiye Afyon; Şeker sanayii Türkiye Afyon