Beton dayanımının standart, tahribatlı, yarı-tahribatlı ve tahribatsız yöntemlerle belirlenmesi - Arıöz, Ömer (Anadolu Üniversitesi, 2004)
Beton üzerinde uygulanan en önemli kalite testi betonun kalitesi ve diğer önemli özellikleri hakkında önemli bilgiler veren basınç dayanımı testidir. Bu testlerin sonuçlarının tasarımda kullanılan dayanım değeri ile karşılaştırılması yoluyla kalite denetimi yapılmaktadır. Standart testler betonun potansiyel dayanımı hakkında bir fikir vermekte ancak sahadaki betonun sıkıştırılması ve kür koşulları farklı olabileceğinden yerinde beton dayanımını iyi temsil edemeyebilmektedir. Karot yöntemi yerinde beton dayanımlarının belirlenmesi için en güvenilir yöntemlerden biri olmasına rağmen, tahribatlı bir test yöntemi olduğundan uygulanabilirliği kısıtlıdır. Yerinde beton dayanımlarının belirlenmesi sadece tasarım hesapları açısından değil, aynı zamanda iyi bir iş planlaması açısından da önemlidir. Mevcut çalışmada, farklı beton karışımlarından üretilen beton numuneler üzerinde standart silindir ve küp basınç dayanımı testleri, karot dayanımı testleri yapılmış, sesüstü atım hızı, beton çekici, çekip çıkarma ve beton olgunluk yöntemleri kullanılmış, elde edilen sonuçlar beton dayanımlarının imalat esnasında ve sonrasında en uygun şekilde belirlenebilmesi için analiz edilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Beton Test