Seramik sanatında alternatif bir ifade aracı olarak atık seramik kullanımı - Ağatekin, Elif (Anadolu Üniversitesi, 2012)
Tarih içerisinde gelişim gösteren toplumsal, ekonomik, kültürel ve politik değişimler, Endüstri Devrimi'yle birlikte daha önce görülmemiş bir hız almış; gelişen teknoloji, üretim-tüketim ilişkilerinde büyük değişimlere yol açmış, insanoğlu daha çok ürettikçe daha da çok tüketir olmaya başlamıştır. Buhar gücüyle çalışan ilk makineden günümüze geçen 249 yıllık endüstrileşme sürecinde insanoğlu, dünyanın neredeyse temiz kaynaklarının çoğunu tüketmiş, bu hızlı tüketiminin sonucunda yalnızca atıkların sayısı artmamış, insanlar sahip olduklarından daha kolay vazgeçebilmeye, onları eskisi kadar değerli bulmamaya ve rahatça atabilmeye de alışmışlardır. Böylece insanlar için atıkların bertaraf edilebilmesi ciddi bir soruna dönüşmüş, fiziksel varlıkları ise modern ve post modern dönemi biçimlendirirken yeni arayışlara giren sanatçılar için alternatif bir malzeme ve simge olarak katkı sağlamıştır. Tez bu katkıyı seramik sanatı bağlamında değerlendirecek, atık seramik malzemenin sanatsal ifade olanaklarına olan etkisini hem tarihsel süreçte hem de çağdaş seramik sanatçıları açısından irdeleyecektir. Ülkemizde özellikle seramik endüstrisine hizmet amaçlı, üzerinde yoğun çalışmalar yapılan geri dönüşüm projeleri bulunmaktadır. Bu projeler endüstri tarafından atık olarak kabul edilen bir malzemenin üretime belli miktarlarda geri kazandırılmasını hedefleyen içeriklere sahiptir. "Seramik Sanatında Alternatif Bir İfade Aracı Olarak Atık Seramiklerin Kullanımı" adlı tezin özgün değerinibelirleyen en önemli unsur ise, atığa dönüşmüş seramiklerin, estetik amaca dayalı, sanatsal tasarım ve uygulamalarda kullanılmak üzere farklı seramik teknikleri kullanarak yeniden değerlendirilmesi olacaktır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Seramik el sanatı; Atık ürünler