Epigrafik ve arkeolojik veriler ışığında Roma İmparatorluk Dönemi'nde Nakoleia (Seyitgazi) Antik Kenti - Tuğan, Sema (Anadolu Üniversitesi, 2023)
Bugün Eskişehir ilinin Seyitgazi ilçesi olarak bilinen Nakoleia antik kenti, Frigya Epiktetos bölgesinin merkezleri içerisinde yer almaktadır. Bu kentle ilgili bilgiler daha çok Roma dönemi ve daha sonrasına aittir. Roma İmparatorluk dönemi ve sonrasında önemli ticaret ve ordu yollarının Nakoleia üzerinden geçmesi bu kente bölgede önemli bir ayrıcalık kazandırmıştır. Geç Antik dönemde Nakoleia kentinin yakınlarında orduya ait bir garnizon vardı. Nakoleia'nın MS III. yüzyıl başlarından itibaren kendisinin kontrolündeki merkezlerden vergi topladığı ve imparatorluk memurunun (exactor reipublicae Nacolensium) ikamet ettiği bilinmektedir. Tüm bu durumlarda bu kente çevresinde önemli bir kent görünümü kazandırmaktaydı. Dört bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümüne Nakoleia kentine genel ve tarihsel açıdan yaklaşılmış olup ikinci bölümde kentin yerleşim yerlerinin yazıtlar ve de Barrington Atlas'tan yola çıkarak harita üzerinde lokalize edilip, dinsel yapısı hakkında bilgi verilirken üçüncü bölümde bu kentte keşfedilmiş arkeolojik buluntular ışığında incelenmeye çalışılmıştır. Dördüncü bölümde ise kente ait Eski Yunanca ve Latince yazıtlar bir araya getirilmiştir. Nümismatik biliminden de faydalanarak Nakoleia kentinden günümüze ulaşan ve yayınlanmış olan sikkelerin katalogları da kronolojik olarak incelenmiştir. Kısaca belirtmek gerekirse tarih ve arkeoloji disiplinleri bir araya getirilmeye çalışılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Nakoleia, Seyitgazi, Frigya, Epiktetos, Yazıtlar, Tarih, Arkeoloji