Kapalı ortam hava kirliliğinin giderilmesinde doğal zeolitin kullanılması - Yeşiloğlu, Mahmut (Anadolu Üniversitesi, 2006)
Bu çalışmada, Gördes yöresinden alınan yerli doğal zeolitin Kapalı Ortam Hava Kirliliğinin Giderilmesinde bakteriler üzerine olan etkileri incelenmiştir. Gördes yöresinden alınan ve %90 klinoptilolit içeren zeolitik tüf 0,1 Molar Ag+(NO3)- (Gümüş Nitrat) çözeltisi ile modifiye edilmiştir. Bu işlem sonrasında elde edilen Ag+ formundaki klinoptiloliten kolonlara yaklaşık 10'ar gr konularak kapalı bir hava akımı döngüsüne tabi tutulmuştur. Deneylerin başında ve sonunda petri kaplarında oluşan bakterilerin koloni sayımı yapılmıştır. Deneylerin başındaki bakteri koloni sayısı ile deney sonundaki bakteri koloni sayısı karşılaştırılmış ve işlem 18 kere tekrarlanmıştır. Yapılan karşılaştırma sonucunda Ag+ formundaki Gördes yöresi klinoptilolitinin kapalı ortam hava kirliliğinin giderilmesinde bakteriler üzerine etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Keywords: Zeolitler; İyon değişimi; Klinoptilolit; Hava kirliliği, Oda içinde