Toplam kalite yönetimi ile değişim mühendisliğinin karşılaştırılması ve e-engineeringe dönüşüm - Ilıkkan, Hande (Anadolu Üniversitesi, 2005)
Son yıllarda küreselleşme ile ortaya çıkan hızlı değişimlerden, işletmeler büyük oranda etkilenmekte, rekabet güçlerini kaybetmemek için değişimlere uyum sağlamak durumunda kalmaktadırlar. Bu koşullar atında, artan oranlı ve sürekli iyileştirmeleri hedefleyen Toplam Kalite Yönetimi ile süreçlerin radikal bir şekilde yeniden tasarlanmasım sağlayan Değişim Mühendisliği, işletmelerin önünde anahtar yönetim yaklaşımları olarak durmaktadır. Ancak, işletmeler, Toplam Kalite Yönetimi ve Değişim Mühendisliği'nin temel boyutlarını kavrayabilmiş değildirler. Dolayısıyla, hangi koşullar altında hangi yaklaşımdan faydalanmaları gerektiğini bilmemekte ve gelişmelerine imkan sağlayacak fırsatları gözden kaçırmaktadırlar. Bu noktadan yola çıkılarak yapılan çalışmada, Toplam Kalite Yönetimi ve Değişim Mühendisliği arasındaki ilişkinin açığa kavuşturulması ve bu iki yönetim yaklaşımımn birlikte uygulanabilirliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, iki yaklaşımın bütünleşmesinde e-engineering'inrolü belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma beş bölümde gerçekleştirilmiştir. İlk iki bölümde, Toplam Kalite Yönetimi ve Değişim Mühendisliği'nin temel boyutları ele alınmış, sağladıkları avantajlar incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Toplam Kalite Yönetimi ve Değişim Mühendisliği'nin karşılaştırması yapılmış, iki yaklaşımın birlikte uygulanabilirliğini sağlayan yönetim teknikleri üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde, e-engineering dönüşümünün, Toplam Kalite Yönetimi ve Değişim Mühendisliği'ni bütünleştirmesi incelenmiştir. Beşinci bölümde ise, bu doğrultuda yapılan bir uygulama çalışması değerlendirilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Yeniden süreçleme (Yönetim); Toplam kalite yönetimi