Hayat bilgisi dersinin disiplinler arası öğretimi açısından incelenmesi - Kara, Nihal (Anadolu Üniversitesi, 2021)
Disiplinler arasılık, farklı alanlardaki disiplin içeriklerinin ilişkisi bulunduğu noktalarla birleşerek öğretimi ve kazandırılmasını amaç edinmektedir. Bir dersin diğer derslerle bağlantılı konularının ilişkilendirilerek işlenmesini öngören disiplinler arası öğretim, derslerde disiplinler arası öğretim çalışmalarının düzenli, sistemli ve devamlı yapılması ile çocuğun eğitim-öğretim sürecindeki akademik başarısını desteklemeyi amaçlamaktadır. Derslerin amaç, kazanım, temel ilkeler, dikkat edilecek hususlar ve ölçme değerlendirme gibi bölümlerinde disiplinler arası öğretim vurgusu yer almaktadır. Eğitimde bu kavramın en çok kullanıldığı derslerden biri de içeriği gereği Hayat Bilgisi dersidir. Bu çalışmada Hayat Bilgisi dersinin disiplinler arası öğretim ile gerçekleştirilmesine dair çalışmalarla ilgili sınıf öğretmenleri görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Tokat il merkezindeki resmi ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin görüşlerine dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilen çalışmada 30 sınıf öğretmeni ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Araştırma verileri betimsel analiz tekniği ile çözümlenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin disiplinler arası öğretimi çalışma ve etkinliklerinde kullandıkları görülmüştür. Öğrencilere ve öğretmenlere olan katkıları ve kullanırken karşılaştıkları zorluklar belirtilmiştir. Disiplinler arası öğretimin kullanımı için önerilerde bulunulmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Hayat bilgisi Öğretim (İlk); Hayat Bilgisi dersi, Öğretim programı, Disiplinler arası öğretim, Sınıf öğretmeni