Tek, çift ve polimerik yapılı Mn(II)-benzoik asit komplekslerinin sentezi ve katalitik etkilerinin araştırılması - Bolat, Serkan (Anadolu Üniversitesi, 2015)
Bu tez çalışmasında üç farklı Mn(II)-benzoik asit kompleksi, kompleks 1, 2 ve 3, sentezlenerek komplekslerin yapıları X-ışınları tek kristal yönteminin yanı sıra spektroskopik çalışmalar, UV-Vis ve FT-IR, ile aydınlatılmıştır. Sentezlenen komplekslerin alkol ve alken oksidasyonu üzerine katalitik aktiviteleri incelenmiştir. Oksidasyon çalışmalarında substrat olarak sinnamil alkol, siklohekzanol, 1-heptanol, 1-oktanol ve benzil alkol, alken olarak siklohekzen, etilbenzen ve stiren bileşikleri kullanılmıştır. [Mn(C6H5COO)(H2O)(phen)2](ClO4)(CH3OH) (1) kompleksi için benzil alkol oksidasyonu, farklı parametrelerde (oksidant, sıcaklık, çözücü, subst./kat., oksidant miktarı etkisi) çalışılarak, katalitik aktivite için optimum koşullar tayin edilmiştir. [Mn2(µ-C6H5COO)2(2,2'-bipy)4]•2(ClO4) (2) ve [Mn(µ-C6H5COO)2(4,4'-bipy)]n (3) komplekslerinin katalitik aktivitelerinde ise sıcaklık, oksidant ve çözücü parametreleri değiştirilerek optimum koşullar belirlenmiştir. Deney koşulları sabit tutularak elde edilen sonuçlardan, 1 ve 2 katalizörlerinin alkol ve alken oksidasyonunda etkinlikleri birbirine yakın iken, polimerik yapıda bulunan 3 katalizörünün etkinliğinin daha düşük olduğu tespit edilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 113Z303 ".
Keywords: Katalizörler; Mangan (II); Oksidasyon