Metal heykel uygulamalarında malzeme ve tekniklerin biçimlendirmeye etkisi - Yılmaz, Selçuk (Anadolu Üniversitesi, 1994)
Metal heykelciliğinde biçimlendirme, dökümün yanısıra, bükme, çekiçleme, kesme, kaynaklama, lehimleme, perçinleme (sıcak-soğuk-bi- çimlendirme) ve çeşitli ısıl işlemler kullanılarak yapılmaktadır. Uygulanan tekniklerin yanısıra malzemelerin fiziksel ve kimyasal ya- pısı heykelin sonuçlandırılmasında son derece etkilidir. Günümüzün sanatçısı endüstrinin metallerini ve aletlerini kullanmaya başlamıştır. Sanatçı endüstriyel amaçlar için üretilen malzemeleri kullanarak bu malzemelere farklı yorum ve anlamlar yük- lemektedir. Yapılan çalışmada heykel yapımında kullanılan metallerin yapı- ları ve biçimlendirme tekniklerini, tamamlanan heykellerin renklendi- rilmesi, aşınma ve oksidasyona karşı korunmaları incelenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Metal heykel Teknik