Resim eğitimi almakta olan lisans ve lisansüstü öğrencilerinin resimdeki figür bakışlarına ilişkin çıkardıkları anlamlar - Edeer, Hürmüz (Anadolu Üniversitesi, 2001)
Sanat yapıtı içinde bulunan figürlerin bakışları, izleyici üzerinde farklı yorumlama imkanları ortaya çıkarabilmektedir. Bu araştırmada izleyici kitle üzerindeki farklı yorumlamaların ortaya konulması amaçlanmıştır. Bunun için de otuz bir sorudan oluşan bir anket düzenlenmiştir. Birinci sorudan başlayarak on dokuzuncu soru dahil anket soruları anketteki izleyicinin içinde bulunduğu psikolojik duruma bağlı olan algılaması ile ilgilidir. Yirminci sorudan otuz birinci soruya kadar olanlar ise resimle ilgili bilgileri ölçmeye dayanmaktadır. Toplam yüz kişiye uygulanan ankette örneklemi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Bölümü ve Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Programına devam etmekte olan Lisans ve Yüksek Lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Her izleyicinin aynı resme baktıktan sonra verdiği yanıtların, çok farklı olduğu görülmüştür. Bunun nedeni ise kişilerin içinde bulunduğu psikolojik ve fizyolojik durumunun algılanmasında büyük rol oynamasıdır. Anketteki yirminci soruya kadar olan psikolojisiyle ilgili sorulara ilişkin izleyicinin algılamasına yönelik alınan cevaplarda, kişiler birbirinin benzeri duyguları yansıtabilecek şıkları işaretledikleri gibi, zıt kutuplar oluşturabilecek yanıtlar verdikleri görülmüştür. Bu da izleyicinin resimdeki bakışlardan çok farklı anlamlar çıkarabileceğini ortaya koymuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Resim Öğretim; Görsel algı