Türk basınında Suriyeli sığınmacı kadınların temsili - Elmas, Şeyda (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Bu çalışmada, Suriyeli sığınmacı kadınların Türk basınındaki temsilleri incelenmiştir. Çalışma kapsamında sığınmacıların Türkiye'ye giriş yapmaya başladığı 2011 yılının Nisan ayından, 2018 yılının sonuna kadar ideolojik duruşları ve sahiplik yapıları farklı olan Cumhuriyet, Hürriyet, Sabah, Sözcü ve Türkiye gazetelerinde yayımlanan ve Suriyeli sığınmacı kadınları konu edinen haberler analiz edilmişti. Bu haberlere, "Suriyeli kadın" anahtar kelimesi kullanılarak PRNet adlı medya takip şirketinin veritabanı aracılığıyla ulaşılmıştır. Çalışmanın amacı, Türk basınının Suriye'de çıkan iç savaş sonucunda Türkiye'ye gelen Suriyeli sığınmacı kadınlara yönelik bakış açısını belirlemek ve Suriyeli sığınmacı kadınların hangi konular etrafında ele alındığını ortaya koymaktır. Araştırma problemi Suriyeli sığınmacı kadınların Türk Basınında nasıl temsil edildiğine odaklanmaktadır. Çalışmanın yöntemi nicel ve nitel içerik analizidir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular göstermektedir ki, Türk yazılı basınının Suriyeli sığınmacı kadınlara olan bakış açısı genel olarak pozitif ya da dengeli gibi görünse de temsil özellikleri açısından uluslararası stereotipik "sığınmacı" ve "kadın" temsil biçimleriyle benzerlikler ortaya koymaktadır. Ayrıca gazetelerin ideolojik duruşları haber içeriklerinde gazetelerin siyasi pozisyonlarına göre hükümet eleştirisi ya da övgüsü şeklinde kendini göstermektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kadın göçmenler Türkiye; Suriyeliler Türkiye; Suriyeli sığınmacı kadınlar, Suriyeli kadınlar, Medyada temsil, Mülteciler.