Zeolit A yapısına bazı moleküllerin adsorpsiyonu'nun bilgisayar simülasyonu ve animasyonla gösterimi - Kantar, Mahmut (Anadolu Üniversitesi, 2002)
Yapışkanlar, katalizörler, kolloidler, yüzey kaplamaları ve ince filmler gibi önemli endüstriyel kullanımı olan adsorpsiyon uygulamaları giderek artmaktadır. Son yıllarda iki temel gelişme bu temel alanlara katkıda bulunmuştur. Birincisi deneysel tekniklerin hızla yayılması ve geliştirilmesi diğeri ise arayüzey çalışmalarına bilgisayar simülasyon uygulamalarıdır. Arayüzey bilgisayar simülasyon metotları böyle sistemlerin incelenmesine imkan verir ve elverişli sayıda atom veya moleküle sahip makroskopik sistemin küçük kopyaları olarak düşünülen tekniklerin kullanılmasıyla bunların özellikleri önceden belirlenir. Simülasyon teknikleri ayrıca atomik ve moleküler sistemlerin zamana bağlı davranışlarını belirlemeye imkan verir. Bu çalışmada zeolitlerde adsorpsiyon işlemi ve zeolit yapı ele alınmıştır. Bu çalışmada ayrıca moleküler dinamik ve Monte Carlo yöntemleri gibi moleküler modellemede kullanılmış en genel simülasyon tekniklerinin içerdiği genel prensiplerin bazıları ele alındı. Grand kanonik simülasyon yöntemiyle gözenekli katılarda adsorpsiyon işlemi incelendi. Adsorpsiyon izotermleri, sabit sıcaklık ve kimyasal basınçta bir gaz yada sıvı içeren depo ile temas ettirilen zeolit için grand kanonik simülasyonlar kullanılarak hesaplanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Molekül elekleri; Zeolitler