Tübülin bloklayıcı ilaç taşıyıcı nanopartiküler sistemler - Görgülü, Şennur (Anadolu Üniversitesi, 2010)
Ökaryotik hücrelerde sitoplazmaya doğru yayılan protein filamanları ağından oluşan hücre iskeleti prokaryotlardan farklı olarak ileri düzeyde bir organizasyon sağlamak amacıyla bulunur ve üç temel protein filaman tipinden meydana gelir. Bu önemli temel hücre iskeleti elemanlarından biri mikrotübüllerdir. Mikrotübüllerin yapı taşı olan tübülinler ise hücre içinde devamlı yapılanıp ayrışabilen ve bu sayede organellerin hücre içinde taşınması, mitoz sırasında kromozomların ayrılması gibi pek çok görevde yer alan globüler proteinlerdir. Bu proteinlerin yapılanması ve dinamik kararsızlığı kanser gibi hastalıklarda anti mitotik ajanlar yardımıyla tedavi amaçlı araştırılmaktadır. Bu çalışmada, tübülin blokasyonuna yönelik anti tübülin antikoru ile konjuge edilmiş kuvantum nokta nanopartikülleri ve Rutenyum ile floresan özelliğe sahip biyobloklayıcı konjugatlar sentezlenmiştir. Aynı zamanda bu polimere anti mitotik bir ajan olan Nokodazol ve Annexin bağlanmış ve bu sayede polimere görüntüleme, taşıma, hedefleme ve tedavi edici özellikler kazandırılması amaçlanmıştır. Sentezlenen biyokonjugatların in vitro ortamda anti kanser aktiviteleri MTT ve Akış sitometri yöntemi ile değerlendirilmiştir.
Keywords: Kanser Tedavi; Nanopartiküller; Hücre kültürü