Seydi Suyu'nda azot ve fosfor döngüsünün modellenmesi - Göncü, Serdar (Anadolu Üniversitesi, 2001)
Bu çalışmada, Seyitgazi yakınlarındaki tarımsal etkinliklerin yoğun olduğu Seydi Suyu Havza'sının drene eden Seydi Suyu'nun azot ve fosfor açısından su kalitesi modellenmesi gerçekleştirilmiştir. Azot ve fosfor havzada yaygın kaynaklardan akarsuya karışmaktadır. Yaygın kaynakların etkisi taşınım faktörleri yoluyla belirlenmiştir. Akarsudaki azot ve fosfor döngüsü QUAL2E programı ile modellenmiştir. Taşınım faktörleri yöntemi ile QUAL2E birbirleriyle bağlanarak QUAL2E'nin yaygın kaynakların akarsuya olan etkisinin modellenmesi sağlanmıştır. İki yıl boyunca her ay düzenli örnek alınan iki ölçüm istasyonundan 1. istasyondaki ölçüm değerleri model girdisi olarak kullanılırken, 2. istasyondaki ölçüm değerleri modelin kalibrasyonunda kullanılmıştır. Elde edilen model sonuçları ile ölçüm sonuçlarının büyük ölçüde uyuştuğu belirlenmiştir. Aynı zamanda bazı girdiler ve parametrelerin duyarlılık analizleri gerçekleştirilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Su kalitesi Ölçüm Türkiye Seyitgazi; Su Kirlilik Türkiye Seyitgazi; Su Azot içeriği; Su Fosfor içeriği