Yeşil tüketim değerleri, kullanım yenilikçiliği ve algılanan eğlenilebilirliğin bireysel türetime etkisi - Uz, Nazlı Nur (Anadolu Üniversitesi, 2022)
Bu çalışmanın amacı yeşil tüketim değerleri, kullanım yenilikçiliği ve algılanan eğlenilebilirliğin bireysel türetim sıklığına; yeşil tüketim değerlerinin kullanım yenilikçiliğine ve kullanım yenilikçiliğinin algılanan eğlenilebilirliğe etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmanın modeli, bireysel türetim yapan (domestik faaliyetler, kendin yap ve sanat & zanaat faaliyetleri) 340 katılımcıdan çevrim içi ortamda kolayda örnekleme ile elde edilen verilerle yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak test edilmiştir. Analiz sonucunda yeşil tüketim değerlerinin kullanım yenilikçiliği ve bireysel türetim sıklığı üzerinde olumlu yönde doğrudan etkisi ile birlikte yeşil tüketim değerlerinin bireysel türetim sıklığı üzerinde kullanım yenilikçiliği aracılığıyla dolaylı etkisi tespit edilmiştir. Kullanım yenilikçiliği algılanan eğlenilebilirliği olumlu yönde doğrudan etkilemekte; algılanan eğlenilebilirliğin ise bireysel türetim sıklığı üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte literatürde yer alan türetim ve türetimle ilişkili kavramlar derlenerek, türetimi gerçekleştirenin birey, şirket ve/veya topluluk olmasına göre bir sınıflandırma önerilmiştir. Bu çalışma, türetim sınıflandırmasının yanında bireysel türetim, şirket güdümlü birlikte türetim ve iş birlikçi türetim (eşler arası türetim ve kolektif türetim) tanımlarının yapılması; kullanım yenilikçiliğinde yaratıcı yeniden kullanım ve çoklu kullanım potansiyeli kavramlarının 'bir ürünün temel kullanım amacını sürdürebildiği kullanım ömrüne' göre yeniden tanımlanması; kullanım yenilikçiliği ve algılanan eğlenilebilirlik ölçeklerinin bireysel türetim bağlamına uyarlanması bakımından literatüre katkı sunmaktadır. Son olarak sürdürülebilir tüketim ve üretimin desteklenmesine yönelik olarak bireysel türetim pazarına hizmet sunan perakende yöneticileri ve gelecekteki araştırmalar için öneriler sunulmaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Türetim, Bireysel türetim, Yeşil tüketim değerleri, Kullanım yenilikçiliği, Algılanan eğlenilebilirlik