Zeytinyağı atık sularının arıtımında elektrokimyasal yükseltgemenin uygulanması - Altay, Ümit (My University, 2004)
Zeytinyağı üretiminde oluşan atıksuyun arıtılması için bir çok yöntem geliştirilmiş ve denenmiştir. Bu çalışmada, bir zeytinyağı işletmesinden alınan karasuya elektrokimyasal yükseltgeme uygulanmıştır. Çalışmada anot ve katot olarak rutenyum oksit (RuO2) kaplı titanyum (Ti) plakalar kullanılmıştır. Elektrokimyasal giderim sırasında, destek elektrolit olarak kullanılan NaCl derişimi (1,2,3,5M), akım yoğunluğu (25, 45, 65, 75, 85, 105, 135 mAcm-²), atıksu akış hızı (1,10; 4,60; 7,90 cm³sn-¹), sıcaklık (7,20,40 °C), elektrot demeti sayısı (1, 2) ve işlem süresi değiştirilerek karasuyun kimyasaloksijen ihtiyacı (KOİ), fenol, yağ-gres derişimleri ve bulanıklık değerleri belirlenmiş ve giderim verimleri hesaplanmıştır. Ayrıca deneysel çalışmalarda pH ve iletkenlik değişimleri izlenmiştir. Çalışma sonucunda yüksek akım verimi (1,05) ve düşük enerji tüketimi (3,58 kWh(kgKOİ)-¹) ile 135 mAcm-² akım yoğunluğunda % 99,4 KOİ giderimi sağlanarak atıksu deşarj standardı olan 250 mgL-¹ KOİ değerinin altına inilmiştir. Ayrıca tüm çalışma şartlarında % 100 fenol giderimi, % 95'in üzerinde yağ-gres giderimi ve % 99'un üzerinde bulanıklık giderimi sağlanmıştır. Sonuç olarak zeytinyağı endüstrisi atıksuyunun sadece elektrokimyasal yükseltgeme ile deşarj standartlarını sağlayacak şekilde arıtıldığı gösterilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Atık sular Arıtma Elektrodiyaliz işlemi; Yükseltgeme