The relationship between distributed leadership and organizational commitment in hotels : the case of Erzurum - Yıldırım Başkan, Tuğçe (Anadolu Üniversitesi, 2023)
Bu çalışmada, Erzurum'daki otel çalışanlarının dağıtımcı liderlik algıları ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmanın başlıca amacı, dağıtımcı liderlik ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını tespit etmektir. Çalışma kapsamında Erzurum'da faaliyet gösteren otel işletmelerinin çalışanları ile yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Erzurum'daki otellerde toplam 1195 kişi istihdam edilmektedir. İstihdam edilenlerin 740'ı kış sezonunda çalışan bireylerden oluşmaktadır. Geri kalan 455 çalışan ise otellerin kadrolu çalışanı olarak istihdam edilmektedir. Dağıtımcı liderlik uygulamaları ve çalışanların örgütsel bağlılığı genellikle uzun vadede ortaya çıkan faktörlerdir. Bu noktadan hareketle Erzurum'daki 4 ve 5 yıldızlı otellerde çalışan 455 kadrolu çalışana bir anket uygulanmıştır. Çalışmada Wood (2005) tarafından geliştirilen ve Bostancı (2012) tarafından Türkçe literatüre kazandırılan "Paylaşımcı Liderlik Ölçeği" kullanılmıştır. Toplanan veriler içerisinde hatalı ve/veya eksik doldurulan anketler ayrıştırılmış ve eksiksiz bilgi içeren anketler analize dahil edilmiştir. Toplanan veriler SPSS paket programına girildikten sonra ilk aşamada güvenilirlik ve geçerlilik analizleri yapılmıştır. Ardından hipotezler nedensellik üzerine kurulu olduğu için her bir hipotez Regresyon Analizi yardımıyla test edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre dağıtımcı liderliğin örgütsel bağlılık üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi vardır. Dağıtımcı liderliğin alt boyutları da örgütsel bağlılığın alt boyutları üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahiptir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Örgütsel bağlılık; Dağıtımcı liderlik, Örgütsel bağlılık, Oteller.