Eskişehir demiryolu - Efe, Ayla (Anadolu Üniversitesi, 1998)
Eskişehir demiryolu Anadolu-Bağdat demiryolu üzerinde bir kavşak noktasıdır. İzmit'ten başlayarak Eskişehir üzerinden Ankara'ya ulaşan hattın imtiyazı 1888'de Almanya'ya verilmişti. Yapımına Nisan 1889'da başlandı. 19 Haziran'dan itibaren İstanbul-Eskişehir tren seferleri başlatıldı. Eskişehir hattına dahil olan Alpu-Sarıköy kısmının açılışı Ağustos 1892'de, Eskişehir hattının, Konya hattına dahil olan kısmı ise, Ocak 1894'te açıldı. Eskişehir coğrafi konumu nedeniyle, tarih boyunca transit ticaret merkezi olmuştur. Demiryoluyla birlikte ise komşu illerin ekonomik değerlerinin toplandığı ve dağıtıldığı merkez konumuna yükselmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Demiryolları Türkiye Eskişehir Tarih