Design and implementation of a border router for seamless peer-to-peer (P2P) UDP communication using IPv4+4 addresses - Topal, Cihan (Anadolu Üniversitesi, 2008)
VoIP, çevrimiçi oyunlar, vb. gibi P2P (uçtan uca) uygulamaların sayısının çoğalmasıyla beraber, güvenli dikişsiz P2P UDP iletişimine artan bir talep bulunmaktadır. Ancak çoğunluğu NAT (Ağ Adres Dönüşümü) cihazlarının arkasında bulunan kullanıcılardan oluşan mevcut Internet yapısı P2P uygulamalar için ciddi problemler teşkil etmektedir. NAT cihazı arkasındaki kullanıcılar için P2P UDP iletişimini sağlamaya yönelik STUN, UpnP, MIDCOM, TURN vb. gibi önerilen sistemler olmasına rağmen; bu sistemler belirli kısıtlamalar altında çalışabilmekte ve kısmi çözümler sunabilmektedirler.Bunlarla beraber IPv4+4, TRIAD, IPNL, RSIP gibi bazı NAT tabanlı mimariler de uçtan-uca adresleme ve iletişimi sağlamak adına önerilmiş, ancak mevcut ağ yapısının tamamının eşzamanlı yükseltilmesini gerektirdiklerinden dolayı makul bir çözüm olamamışlardır.Bu tez çalışmasında IPv4+4 adreslerini kullanarak güvenli, dikişsiz uçtan-uca UDP iletişimi problemini çözebilecek bir Internet mimarisi önerilmiş ve gerçeklenmiştir. Ayrıca gerçeklenen yazılımın kaynak kodları (lsrr-nat.c, nat.h, lsrr.h) tezin arka kapağında bulunan kompakt diskte sunulmaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Bire bir bağlantı (Bilgisayar ağları); Bilgisayar ağları