Seramiklerde görülen hatalar ve çözüm yöntemleri - Küçüktoka, Bülent (Anadolu Üniversitesi, 2000)
Seramik endüstrisinde üretilen yer ve duvar karolarının tamamen hatasız olmaları düşünülemez. Belli kademelerde ve belli oranlarda hata oluşturabilecek pek çok etken vardır. Bu çalışmadaki amaç hataların hangi işlem kademelerinde ve nasıl ortaya çıktığını mikroyapı incelemeleri ile belirlemek ve bu hataları gidermek için yapılması gerekli işlemleri aktarmaktır. Hatalar ve giderilmesi konusuna girilmeden önce hata oluşturabilecek; yer ve duvar karolarında kullanılan hammaddeler, bu hammaddelerin öğütülmesi ve yöntemleri hakkında bilgiler verilmiştir. Daha sonra hata oluşturabilecek işlem kademeleri yani; şekillendirmedeki değişkenler ve etkenler, sırlamadaki hammaddeler ve uygulamaları, pişirme anında ortaya çıkan ve uyulması gereken parametreler hakkında detaylı bilgiler aktarılmıştır. Ayrıca hatalı seramik numunelerinden kesitler alınarak, mikroyapı incelemeleri ve EDX analizleri ile hatanın nereden kaynaklandığı, nasıl bir çözüm yöntemi uygulanacağı hakkında bilgiler verilmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Seramik Kusurlar