Florlu piridin türevli paladyum kompleksinin sentezi ve oksidasyon tepkimelerine katalitik etkisinin araştırılması - Sağlam, Sibel (Anadolu Üniversitesi, 2007)
Bu tez çalışmasında, florlu piridin türevli paladyum kompleksi sentezlerimiştir. Sentezlenen perflorlualkillenmiş piridin-Pd(II) (pfpy-Pd(II)) kompleksinin organik çözücülerde ve geleneksel çözücülere alternatif çözücü ortamı olan skCo2'de alkol oksidasyonundaki etkinliği incelenmiştir. Örnek tepkime olarak benzil alkolün oksidasyonu seçilmiştir. Benzil alkolün oksidasyonunda 02 ve t-BuOOH oksidant olarak kullanılmıştır ve t-BuOOH'in daha etkili olduğu görülmüştür. Sentezlenen pfpy-Pd(II)'inorganik çözücülerdeki oksidasyon tepkimelerinde skCo2'dekinden daha yüksek dönüşüm ve seçicilik elde edilmiştir. SkCO2 ortamındaki oksidasyon sonucu benzaldehit, benzoik asit oluşumuyla sonlanırken, organik çözücüde ise yalnızca benzaldehit oluşumugözlenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Palladyum katalizörler; Yükseltgeme; Benzil alkol