Yargıtay kararları ışığında limited şirketlerde ortağın haklı sebeple çıkması ve çıkarılması - Bostan Önal, Nihan (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Limited şirketler, ortaklık yapısı, kuruluşu ve sona ermesi bakımından Türk Ticaret Kanunu ile sağlanan kolaylık nedeniyle Türkiye'deki en yaygın şirket türüdür. Limited şirketlerin tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden biri de şirketin tasfiyesinin ve ortaklıktan ayrılma imkanının kolay olmasıdır. Şirketlerde ortaklık ilişkisinin ne şekilde sona ereceği Kanunda açıkça gösterilebilir. Bunun yanında doğrudan bir sona erme sebebi olarak gösterilmeyen, ancak hayat akışı içinde ortaya çıkan farklı olaylara uyum sağlayacak bir üst kavramın da oluşturulduğu görülmektedir. Bu kavram "haklı sebep" olarak ifade edilmiştir. Kanun Koyucu, limited şirkette ortakların haklı sebep göstermesi durumunda çıkması; şirketin ortağın şirkette kalması yönünde sakınca bulunması durumunda ise haklı sebeple çıkarılması prosedürlerini kabul etmiştir. Ancak haklı neden kavramının ne olduğu TTK'da tanımlanmamıştır. Bu çalışmada haklı nedenlerin neler olduğu ve sonuçları hakkında doktrin ve yargı kararları üzerinde çeşitli örnekler verilmiş ile tanımlamalar yapılmıştır. Çalışmamızın temel amacı da uygulaması doktrin ve yargı kararlarına bırakılan haklı neden kavramını tanımlamak ve hangi olguların haklı nedenle çıkma ve çıkarma davasına konu olabileceğini incelemektir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Limited şirketler Türkiye; Limited şirket, Haklı neden, Ortaklıktan çıkma, Ortaklıktan çıkarılma.