Kastamonu kent dokusu içinde Cumhuriyet Meydanı'nın incelenmesi - Sezer, Dilek (Anadolu Üniversitesi, 2010)
Bu çalışmanın amacı, tarihsel süreçte idari bir merkez olmuş Kastamonu kentinde; resmi yapılarla çevrili bir alan olan Cumhuriyet Meydanı'nın kent dokusu içinde oluşum ve gelişim süreçlerinin incelenmesi, kent içinde yer alan meydan işlevindeki mekanlarla mimari tasarım açısından karşılaştırılması, kent kimliğindeki öneminin ortaya çıkartılmasıdır. Kastamonu kenti, Beylikler döneminde hakim beyliğin idari merkezi konumunda, Osmanlı hakimiyeti döneminde ise sancak merkezi, 19. yüzyıldaki idari düzenleme sonrasında ise vilayet merkezi konumundaki bir kent olmuştur. İdari merkez olması dışında, ticaretin önemli bir faaliyet olması kenti özel kılmaktadır. Beylikler döneminden başlayarak kenti yöneten her devlet, inşa edilen yapılarla birlikte kent dokusunun gelişmesine katkıda bulunmuştur. Böylece kentin halen sahip olduğu nitelikli yapı günümüzde de gözlemlenip incelenebilecek özellikleri yansıtmaktadır. Bu çalışmanın kapsamında Kastamonu kent yerleşmesinin tarihi ve kent strüktürünün oluşumu; meydan kavramının farklı uygarlıklar ve kentlerdeki değişimi doğrultusunda Kastamonu kent meydanlarının belirlenmesi, Kastamonu kent dokusunda yera alan Cumhuriyet Meydanı'nın Batılılaşma kavramı ile ilişkilendirilmesi ve mimari tasarım açısından incelenmesi ve Kastamonu kent dokusu açısından sonuçları yer almaktadır.
Keywords: Meydanlar Türkiye Kastamonu