Eskişehir Kızılcaören yöresindeki zenginleştirilmiş nadir toprak elementlerinin SİA1ON esaslı malzemelerde kullanım imkanın araştırılması - Kalemtaş, Ayşe (Anadolu Üniversitesi, 2002)
Bu çalışmada Eskişehir Kızılcaören yöresi zenginleştirilmiş nadir toprak elementi kanşımının b-SiAION, oksinitrür cam ve cam seramik üretiminde kullamm potansiyeli araştınlmıştır. b-SiAION numuneleri içerdiği yüksek La konsantrasyonu yüzünden basınçsız sinterleme tekniğiyle sinterlenememiştir. Ancak, gaz basınçlı sinterleme yöntemiyle numunelerin tam yoğunluğa ulaşması sağlanmıştır. Basınçsız sinterleme tekniğiyle yoğunlaştınlan i) ticari olarak satılan nadir toprak elementleri içeren ve ii) zenginleştirilmiş nadir toprak elementleri içeren numunelerin taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve x-ışınlan kınnım (XRD) analizleri sonucunda benzer yapılara sahip olduğu görülmüştür. Üretilen oksinitrür camlara uygulanan ısıl işlem sonrası; ticari olarak satılan nadir toprak elementleri ve zenginleştirilmiş nadir toprak elementleri içeren numunelerde farklı kristallenmelerin ortaya çıktığı belirlenmiştir. Zenginleştirme işlemi sonrası yapıda bulunan bazı elementlerin bu etkiye neden olduğu düşünülmektedir. Yapılan deneysel çalışmalar sonrası zenginleştirilmiş nadir toprak elementlerinin SiAION seramikler, oksinitrür cam ve cam seramikIer gibi değişik uygulama alanlarında kullanım potansiyelinin bulunduğu ancak, daha detaylı çalışmalann yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Nadir toprak elementleri; Cevher hazırlama; Seramik