Ticari kredilerde bankacılık uygulamaları ve yatırım kredilerinin değerlendirilmesine yönelik bir uygulama - Özmen, Alper (Anadolu Üniversitesi, 2013)
Hızla değişen dünya finans sektöründe, bankacılık namına bilinen birçok bilgi, alışkanlık ve iş yapma biçimi de hızla değişmektedir. Bankaların karşılaştığı riskler nedeni ile yükümlülüklerini yerine getiremeyecek duruma düşmesini önlemek ve bu risklere karşı standart uygulamalar ve düzenlemeler geliştirmek sadece Türk bankacılık sektörünün sorunu değil, global finans sektörünün bir uğraşı konusudur. Yoğun rekabet içinde faaliyetlerini sürdürmek zorunda kalan bankaların faiz gelirlerinin daraldığı bu ortamda sorunlu kredilere tahammülü bulunmamaktadır. Bu şartlar altında bankalarca firmalara sağlanan finansman kaynakları, belirli kurallar çerçevesinde ve ancak belirli araştırma ve incelemelerden sonra plase edilmektedir. Bütün bu çabalar bankanın verdiği borçları geri alamama riskinin ölçülmesine yöneliktir. Öte yandan firmalar için en önemli finansman kaynaklarından biriside banka kredileri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada KOBİ segment firmalara sağlanan kredilerin sağlıklı bir şekilde geri dönüşünün sağlanmasına yönelik olarak yapılan çalışmalar, kredi başvuruları, düzenlenen kredi değerlendirme raporları ve bankaların kredilendirme süreci incelenmiş ve reel sektörde faaliyet gösteren firmalara yol göstermesi amaçlanmıştır.
Keywords: Banka kredileri Türkiye; Bankalar ve bankacılık Türkiye