Karar destek sistemleri ve öğrenci işlerinde bir uygulama - Mutlu, M. Emin (Anadolu Üniversitesi, 1989)
Karar Destek Sistemleri konusunda son yıllarda büyük gelişmeler gözlenmiştir. Bu gelişmenin ardında iki önemli etken bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, mikrobilgisayarların ortaya çıkışı ile mümkün olabilen kişisel bilgisayar kullanımıdır. İkincisi ise karar verme ve problem çözme süreçlerinin öğrenme süreci ile birarada ele alınmasıdır. Böylelikle Karar Destek Sistemleri problem çözmekte kullanıldıkları gibi aynı zamanda problem çözmeyi de öğretmektedirler. Bu çalışmada, Karar Destek Sistemleri'nin genel amaçlı bir bilgi ortamında kullanıcıya sağlanan problem arama ve problemçözme yordamları olarak kurulabileceği gösterilmiştir. Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde gerçekleştirilen bu çalışmayla Bölüm Öğrenci Bilgi Sistemi adı verilen bilgisayarlı bir bilgi ortamı oluşturulmuştur. Yoğun bilgi akışı içeren Öğrenci Bilgi Sisteminin sahip olduğu bilgi yapısı ve dBASE veri tabanı yönetim sisteminin sağladığı esnek kullanım olanaklarının kullanıcıya bu konuda güçlü bir problem çözme ortamı yarattığı görülmüştür.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Veri tabanı yönetimi; Mikrobilgisayarlar; Karar verme; Bilgi işlem; Karar destek sistemleri; Veri tabanı tasarımı