Paklitaksel, kersetin ve berberinin, A549, HeLa, HT-29, MCF-7 ve NIH3T3 hücre kültürlerinde sitotoksik etkilerinin değerlendirilmesi - Korkmaz, Seval (Anadolu Üniversitesi, 2002)
Görülme sıklığı ve ölüm oranları açısından akciğer, meme, kolon ve genital kanserler tüm kanser türleri açısından ilk sırayı almaktadır. Bu tez çalışmasında, kersetin, berberin ve aspirin'in etkileri A549 küçük hücreli olmayan akciğer kanseri, HeLa serviks adenokarsinomu, HT -29 kolon adenokarsinomu, MCF- 7 meme adenokarsinomu ve normal hücrelere örnek olarak NIH3T3 fibroblast hücrelerinde test edilmiştir. Deneylerimizde standart sitotoksik madde olarak Paklitaksel kullanılmıştır. Yöntem olarak MlT ölçümü, nötral kırmızı sı ölçümü, kristal viyole ölçümü, tripan mavisi hücre sayımı, yumuşak agar koloni formasyonu ve akridin turuncusu testleri uygulanmıştır. İncelenen bütün hücrelerde, paklitakselin sitotoksik ve apoptotik etkileri gözlenmiştir. Kersetin östrojen (+) meme kanseri MCF-7 ve östrojen (+) serviks adenokarsinom hücreleri HeLa üzerine muhtemelen antiöstrojenik etki ile antikanser etki göstermiştir. Berberin HT-29 kolon kanseri ve MCF-7 meme adenokarsinom hücreleri üzerine antikanser etkili bulunmuş ve normal hücreler (NIH3T3) üzerine düşük sitotoksisite göstermiştir. Tez kapsamında gözlenen tüm etkilerin muhtemel mekanizmaları literatür bilgileri ışığında tartışılmıştır.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Araştırma Fonunca desteklenmiştir. Proje no. 000332."
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Antineoplastik maddeler Fizyolojik etki