Dış ticaretin finansmanında factoringin yeri ve önemi - Şenol, Ş. Necmi (Anadolu Üniversitesi, 1996)
Bu çalışmada, bir finansman tekniği olan factoring bütün yönleriyle ele alınmaya çalışılmıştır. Dünyadaki geçmişi çok eskilere dayanan, ancak bize 1980'li yılların sonlarından itibaren gelen factoring finansman yöntemi önü açık bir sektör görünümü çizmektedir. Bizdeki gelişim seyiri, 1980 sonrası temellendirilmeye çalışılan dışa açık ekonomi politikaları ve ihracata dayalı sanayileşme stratejileriyle paralellik göstermektedir. Bir çok uluslararası yeni finansman teknikleri gibi (Leasing, Forfaiting, Franchising, risk sermayesi v.b.) factoringde gerek dünyada gerekse bizde yasal mevzuatını zamanında oluşturamadığı için uygulamada sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu sıkıntıların giderilmesi için gerekli düzenlemeleri yapma gereği vardır. İlgili düzenlemeler yapıldığında uygulama alanı daha da genişleme olanağı bulabilecektir. Çağdaş anlamdaki uygulamasını 1890'lı yıllarda Amerika'da elde eden factoring, 1960'lı yıllarda Avrupa kıtasına geldikten sonra çok hızlı bir gelişme seyiri izlemiştir. Öyleki, İtalya A.B.D.'ni geride bırakarak dünyanın liderliğini ele geçirmiştir. Bölgesel alanda da Avrupa Topluluğu dünya ölçeğinde çok önemli bir yere sahip bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı aktif bir finansal methot olan factoringe dikkatleri çekmektir. Bu sebeple konu, genel çerçeve içinde ele alınmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Factoring (Finans)