Ülke marka kimliği ve imajı: Azerbaycan kimliği ve imajına yönelik araştırma - Abdullayeva, Türkan (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler dünyada olumlu imaj oluşturmak için her daim çeşitli faaliyetler yapmakta ve sergilemektedirler. Bu amaçla çoğu ülkeler farklı kuruluşları vasıtasıyla tanıtım faaliyetleri yürütmektedirler. Farklı tanıtım stratejileri uygulanarak ve çeşitli tanıtım yöntem ve araçları kullanılarak hedef kitleye ülkeye ilgili iletilmek istenilen bilgi ve mesajları ulaştırılmaktadır. Ülke kimliği oluşturulmakta doğru yürütülmüş tanıtım stratejilerinin etkisi büyüktür. Ülke imajı, o ülkenin varlığına ilişkin inanç, bilgi ve gözlemlerden ibarettir. Bu bağlamda çalışma iki amaca ulaşmayı hedeflemiştir. Birincisi, Azerbaycan`da kamu ve özel kuruluşlar tarafından etkinlik ve etkinlik dışı tanıtım çalışmaları vasıtasıyla nasıl kimlik oluşturulmaya, ülkeyi nasıl konumlandırmaya çalışıldığını araştırmak, ikincisi ise yapılan tanıtım çalışmalarının sonucu olarak ülke imajının nasıl algılandığını ortaya koymaktır. Çalışmanın birinci araştırmasında veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Örneklem olarak 44 tanıtım videosu seçilmiştir. Veriler MAXQDA 22.5.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Tanıtım videolarının analizinden elde edilen bulgulara göre, Azerbaycan'ın kültürel değerlere sahip, samimi ve misafirperver insanları bulunan, zengin tarihi ve doğal kaynaklara sahip, turizm potansiyeli yüksek, çok kültürlü ve hoşgörülü bir toplum yapısına sahip olduğu, aynı zamanda çağdaş gelişmelere uyum sağlayan modern bir ülke kimliği oluşturulmaya çalışıldığı sonucuna varılmıştır. Çalışmanın anket tekniğiyle yapılan ikinci araştırmasında sorular "Google Documents" aracılığıyla hazırlanmış ve anket linki sosyal medya platformları vasıtasıyla katılımcılara gönderilmiştir. Araştırmaya 4 kıtadan 428 kişi katılmıştır. Veriler IBM SPSS Statistics 23.0 ve Jamovi programları kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların Azerbaycan imajı genel olarak olumlu yönde olmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Ülke kimliği, Ülke imajı, Olumlu imaj, Ülke markası, Tanıtım filmleri