Endüstriyel üretimde kullanılan alçı kalıpların seramik sanatındaki yeri - Arapoğlu, İlyas (Anadolu Üniversitesi, 2021)
İnsanlığın varoluşundan itibaren en belirgin değişimin gelişim olduğu rahatlıkla gözlemlenmektedir. Seramik de teknik ve kavramsal açıdan insanlıkla eşzamanlı gelişimini sürdürmekte olan bir malzemedir. Bu bağlamda seramik alanında alçı kalıp hem endüstride seri ürünler hem de sanatta özgün eserler üretmek için etkili ve yeni yöntemler sunan bir malzemedir. Seramiği kabaca biçimlendirmek ve süslemek için taş, ahşap, kemik gibi farklı malzemelerden yapılan kalıplar, teknik gelişmelerle birlikle seramik alanına oldukça geniş imkanlar tanımaya başlamıştır. Bu sayede seramik daha özgün ve seri üretilebilir bir malzeme olmuştur. Alçı taşının pişirilip toz haline getirilmesiyle elde edilen alçı ise kalıp yapımında kullanılmaya başlanmış ve zamanla seramik alanında en çok tercih edilen kalıp malzemesi olmuştur. Çeşitli teknikler sunan alçı kalıplar seramik alanında sıklıkla kullanılmış, bu sebeple seramik sanatçılarının ilgisini çeken bir malzeme olmuştur. Son yıllarda alternatif kalıpların ve tekniklerin araştırılmaya başlanması, farklı malzemelerden kalıpların yanı sıra alçı kalıpların da tekrar ele alınmasını, böylece yeni uygulama biçimlerinin ortaya çıkarılmasını sağlamıştır. Dört bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde alçının işlevi, tarihsel süreç ve çeşitliliği ile incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde kalıplar ve seramik alanındaki çeşitleri alt başlıklarda incelenmiştir. Üçüncü bölümde, çağdaş seramik sanatçılarının alçı kalıp kullanımları, uygulama ve eserler üzerinden incelenmiştir. Çalışmanın son bölümü kişisel uygulamalar ile sonuçlandırılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Seramik Teknik; Endüstri, Seramik, Sanat, Alçı, Kalıp